Pěstujeme tuřín

říjen 2019

Tuřín nebo-li zelí chudých je kořenová zelenina, na které si lidé pochutnávají něco kolem čtyř tisíc let. Bulvy příjemné chuti, lehce
připomínající pikantní kedlubnu, vykazují i zajímavé léčivé účinky: pročišťují krev, pomáhají při léčbě po operacích a zlomeninách, mají antibakteriální účinky a pomáhají trávení. Obsahuje hodně vápníku, vitamínu C a betakarotenu.
Dříve se používal hlavně jako tzv. „tuřínové zelí“, ale v současnosti máme daleko více fantazie při jeho použití v kuchyni. Vynikající jsou hranolky či lupínky z tuřínu prudce osmažené na kvalitním oleji, strouhaný tuřín lze přidat do zeleninového salátu a chroupání plátků jen tak na chuť se taky může stát docela dobře návykovým mlsáním. Oproti lehce syntetickým chipsům docela zdravým.

Další video o pěstování tuřínu naleznete zde

Napsat komentář