Najemno nastrouháme přibližně 1 kg syrových brambor a slejeme z nich vodu. Přidáme podmáslí nebo mléko, najemno nasekanou cibuli, popř. česnek, 3 vejce, osolíme, opepříme a přidáme drcený kmín.
V případě potřeby zahustíme polohrubou moukou. Vše pečlivě promícháme. Ve vlažném mléce s trochou mouky necháme vzejít droždí a vmícháme do bramborové hmoty. Upečeme v dostatečně vymazaném pekáčku,
vysypaném strouhankou, anebo vylitém 1 - 2 cm oleje.
Toto jídlo se vaří pod různými názvy a v nepatrných obměnách v mnoha krajích. Např. na východní Slovensku se nazývá gugel a jí se s kyselou smetanou a tvarohem. Naopak v západních Čechách se jí bez přílohy a
říkají mu hluchec.
(Zdroj: „Gastronomie v českém a saském Krušnohoří z kulturně historického pohledu“, prof. Gotthard B. Schicker, Anaberg – Bucholz, r. 2013; vlastní zděděné recepty)