Zcela bez zábran lze sklizeň červené řepy nazvat „nejvýraznější“. Právě červená barvička této plodiny zanechává nesmazatelné stopy na všem, čeho se dotkne – od nářadí, přes košíky, bedny až po lidské ruce. Červené řepy se navíc ke spokojenosti všech urodilo opravdu hodně.

Červená řepa je plodinou, jejíž pěstování lze v našem kraji skutečně nazvat tradičním. Tmavě červený salát je i součástí pověstného „neinerlaa“ nebo také „neinerlei“ čili vánočního devatera, tedy devíti jídel, z nichž žádné nesmělo být vynecháno ani v těch nejchudších rodinách. Pro další rok měla červená řepa za úkol zajistit všem členům rodiny zdraví, a hlavně pak ženské části červená líčka a jiskrné oko.

Jestli měli naši předkové pravdu, to bude možné vyzkoušet. Salát z červené řepy podle starého receptu je připraven v dárkovém balení pro zájemce o projekt ENZEDRA –  Bílá místa rolnické historie.

 

Sdílet