Něco nalezeno, něco vypěstováno
Pěstování na ukázkových pozemcích byly zaměřeno na plodiny, které byly opakovaně ověřeny jako nejčastější v dlouhodobé historii.
Vzhledem k možnostem se dařilo více pěstování na zahradě než na poli. Tam nebyla půda totiž nikdy nebyla využívána pro rolnické potřeby a bude zapotřebí ještě další systematická péče,
aby byla stejně úrodná, jako na zahradě. Vedle toho bylo nutné průběžně likvidovat zakořeněné agresivní nálety, zejména křídlatku
Brambory
Byly téměř nejdůležitější potravinou. Oproti současnosti, kdy se používají převážně jako příloha, dokázaly kuchařky uvařit z brambor velmi širokou škálu
sladkých i slaných pokrmů.
Červená řepa
Možnost pěstování v nepříznivých klimatických podmínkách a široké využití v kuchyni vedly k pěstování červené řepy na mnoha zahradách. Vedle vaření
a zpracování zasyrova se používala i kvašená a nakládaná do kyselého nálevu.
Tuřín
Tuřín byl sice nazýván „zelí chudých“, ale pěstovali ho na mnoha zahradách i polích. Nejčastější využití bylo skutečně jako náhražka zelí,
ale jedli ho také za syrova nebo dušený s masem.
Jahody
Podle vyjádření pamětníků nesměly chybět na žádné zahradě a u žádného stavení. Jako první zralé ovoce bylo určeno především dětem.
Kořenová zelenina
Mrkev, petržel a celer byly a jsou nedílnou součástí některých receptů a pěstovaly se doslova na každé zahradě. Nikde nesměly chybět.
Luštěniny
Především hrách a fazole byly důležitou surovinou pro kuchyni. Fazole se pěstovaly na teplejších místech, ale hrách rostl prakticky všude.
Drobné ovoce
Především rybíz a angrešt, popřípadě maliny byly časté i na malých zahradách tam, kde nebylo místo pro ovocné stromy. Jako velmi nenáročné na podmínky byly
dobrým zdrojem zejména pro konzervování na zimní období.
Rebarbora
Zejména podle nejstarší pamětníků dříve pracujících v zemědělství se rebarbora pěstovala nejen na všech zahradách, ale také na větších polích.
Ta byla údajně u Chomutova ve směru na Prahu.
Květiny
Květinové záhony byly kolem domu nejen kvůli zkrášlení obydlí, ale také na květinové vazby pro zvláštní příležitosti – pohřby, svatby, slavnosti.
Krabilice hlíznatá
Byla sice nalezena jako historicky pěstované, ale bohužel se nepodařilo získat osivo. Je to tak úkolem pro další dobu. Používala se ve sladkokořeněném
nálevu nebo podobně jako brambory.
Staré druhy brambor a obilí
Neměly tak velkou výnosnou jako stávající druhy, na druhé straně byly odolnější, a tedy vyžadovaly méně, zpravidla agresivních a přírodu ohrožujících,
zásahů a ošetření. Patří sem např. pšenice jednozrnka, z brambor odrůda rohlíčky, „modráky“ nebo bojar.